Založ si blog

Dve Dubnice, dve námestia, iný výsledok rekonštrukcie

Dubnica nad Váhom a Nová Dubnica sú sedené mestá, ktoré sú si určitým spôsobom podobné. To mladšie vzniklo v časoch rozvoja, kedy bolo potrebné ubytovať robotníkov z okolia a nebolo kde.

Dnes tu máme plnohodnotné mestá, ktoré patria k tým menším na Slovensku. Klasickou stavbou týchto miest je spoločné námestie, miesto, kde sa koncentruje život. Našťastie obe Dubnice mali šťastie a ich námestia prešli rekonštrukciou. A tu je ten odlišný problém. Zatiaľ čo na opravu Námestia Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom išlo 1 657 998,46 Eur a na Mierové námestie v Novej Dubnici 1 314 932,20 Eur výsledok je na neporovnanie. V Dubnici nad Váhom rekonštrukciu námestia realizovali architekti Ing. arch. Andrej Alexy, prof. Ing. arch. Tibor Alexy, DrSc., Ing. arch. Miroslav Jošt, Ing. Štefan Rafanides. Na námestí v Novej Dubnici sa podielali architekti Antal a Antalová, ktorí sa držali pôvodného návrhu Jiřího Krohu z 50. rokov.

 

Napriek menším odlišnostiam je ale výsledok oboch námestí diametrálne odlišný. Nižšie náklady a poctivá príprava zabezpečili to, že námestie v Novej Dubnici spĺňa všetko to, čo má bolo navrhnuté.

Drahší návrh z Dubnice nad Váhom je už iná káva. Bývalý primátor mesta vôbec nezvládol koordináciu a kontrolu prác na námestí a preto je jeho konečný stav oveľa horší. Námestie nespĺňa žiadnu funkciu pre ktorú bolo projektované. Nešťastná zhoda náhod je fakt, že architekt námestia v Novej Dubnici žije v Dubnici nad Váhom a preto je mu neprávom pripisovaná “sfušovaná” práca na dubnickom Namesti Matice slovenskej, ktoré bolo zhotovené na základe návrhu architektov Andreja a Tibora Alexy.

 

Námestie Matice slovenskej je terčom aj nespokojných názorov obyvateľov mesta, pretože námestie sa stalo iba akýmsi peším prechodom medzi bodmi A a B. Na druhú stranu Mierové námestie v Novej Dubnici je po rokoch stále obľúbeným miestom na stretávanie a oddych.

 

Názor na námestia si môžete urobiť sami:

Námestie v Dubnici nad Váhom.(Zdroj: ANDREJ LUPRICH)

Námestie Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom dokončili pred šiestimi rokmi. Mesto už tohoto roku riešilo jeho rekonštrukciu. Ľudia sa na námestí potkýnajú, na sociálnej sieti dokonca vznikla skupina, ktorá pozýva na hromadné padanie na dubnickom námestí. Dlažbu už pritom za posledných päť rokov menili dvakrát. Zdroj

Za námestie je zodpovedné bývalé vedenie mesta Dubnica nad Váhom a architekti Andrej Alexy a prof. Ing. arch. Tibor Alexy.

Námestie v Novej Dubnici zhotovilo vedenie mesta a architekti Antal a Antalová.

 

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 10134x
Priemerná čítanosť článkov: 10134x

Autor blogu

Kategórie

Archív